HUR GÅR BEHANDLINGEN TILL?

När vi tar bort en tatuering så riktar vi munstycket mot tatueringen.  Korta laserpulser penetrerar huden som träffar tatueringspigmentet. De korta laserpulserna skapar då något som kallas för fotoakustisk tryckvåg och med rätt våglängd på laserljuset i kombination med tryckvågen sprängs de mikroskopiska tatueringspigmenten till än mindre delar. I och med att denna laser har två pulser i en kommer det två tryckvågor i samma puls som förbättrar resultatet av pulsen avsevärt, och med en starkare puls betyder det ett bättre och snabbare resultat.

Färgpigmentet bryts ner av hudens makrofager (ätarceller – typ av vita blodkroppar).
Det nedbrutna pigmentet forslas bort av lymfsystemet. Det är en långsam process för kroppen som pågår under ca 1-2 månader efter varje behandlingstillfället. Därför upprepar vi behandlingen med 6-8 veckors mellanrum tills din tatueringen har bleknat.

Vår laser Surgical Medical CE klass 120 Q-switchad Nd:YAG laser med fractionell handenhet är ny och unik på marknaden. Den har två olika våglängder, 1064 nm (osynligt infrarött ljus) och 532 nm (grönt ljus) som används för att bleka de olika färgerna i din tatuering.

VAD SKA JAG TÄNKA PÅ INNAN BEHANDLING?

Du ska vara fullt frisk dvs ingen pågående infektion eller antibiotika behandling. Täck behandlingsområdet för solen två veckor innan behandling. Du får inte heller ha använt ”Brun utan solprodukter” på behandlingsområdet. Området ska också vara nyrakat.

HUR KÄNNS BEHANDLINGEN? GÖR DET ONT?

Varje laserpuls känns som om man snärtar till med en gummisnodd, och är för dom flesta fullt uthärdligt. Vår Q-switchade Nd:YAG laser från Klinikutrustning är det senaste på marknaden. Den är också fractionell vilket innebär mindre smärta och mindre biverkningar.

Med vår ArTek Air kyler vi området under hela behandlingen för att minska ev smärta. Vet du att du är mycket smärtkänslig så kan du köpa smärtstillande Emla salva på apoteket som appliceras på tatueringen 1 timme innan behandling.

VAD HÄNDER EFTER BEHANDLINGEN?

I samband med behandlingen blir det en rodnad på huden. Den brukar försvinna ganska snabbt efter ett par dagar. Undvik att duscha det behandlade området det närmaste dygnet. Om du ska på solsemester så täck över det behandlade området. 

Vissa personer får skorpbildning och små blåsor under första veckan,  men det är som regel väldigt lite och försvinner efter max två veckor.

Det är mycket viktigt att du inte pillar sönder  och tar bort skorpor och blåsor. Dels för infektionsrisken och för att det då också finns risk för ärrbildning.

VILKEN TYP AV LASER ANVÄNDS?

Vi använder Surgical Medical CE klass 120 Q-switchad Nd:YAG Lucide Q PTP laser från Klinikutrustning AB, inköpt i Sverige och anpassad efter svenska regelverk. Det är den säkraste, modernaste och mest effektiva laser för att bleka bort tatueringar. Det som gör denna maskin helt överlägsen är att den skjuter dubbla pulser i varje skott och att den har två fractionella handenheter med två olika våglängder. 1064 nm (osynligt ljus/infrarött ljus) samt 532 nm (grönt ljus), som används för att bleka de olika färgerna i din tatuering. Dubbla pulser i varje skott gör att denna maskin blir betydligt mer effektiv än andra Q-switchade YAG lasrar. Det resulterar i färre behandlingar och din tatuering försvinner snabbare.

Fractionell handenhet betyder att laserstrålen delas upp i många små strålar i stället för en stor vilket innebär effektivare behandling och är skonsammare för din hud.

 
HUR MÅNGA BEHANDLINGAR KRÄVS?

Svårt att svara på. Resultatet av behandlingarna beror på en rad olika parametrar som tex vilken hudtyp du har, vilka färger du har i din tatuering, hur djupt tatueringen sitter, vilken teknik som används när den gjordes och var på kroppen den sitter. Även läkeprocessen och kroppens reaktioner på behandlingen är individuell. Det är svårt att ge en uppskattning på hur många behandlingar just du behöver men de flesta behöver 8-10 behandlingar.

Vill man göra en cover up så krävs det färre behandlingar. Låt din tatuerare avgöra om den blekts tillräckligt mycket för att göra en ny tatuering ovanpå den gamla.

HUR REAGERAR OLIKA FÄRGER?

Svart, blåsvart och mörka färgpigment
Fungerar som regel utmärkt att ta bort med Q switchad YAG laser.

Röda färgpigment
Behandlas också med Q switchad YAG laser med en speciell våglängd

Vita färgpigment
Kan innehålla järnoxid och mörkna tydligt dvs bli nästan svart. Kan vara mycket svårt att få bort. Detta gäller även vissa rosa nyanser av rött, där man blandat i vitt för att få den rosa färgen.

Grönt, speciellt neongröna färger och turkosgröna nyanser kan vara svårt oavsett vilken lasermetod som används

 

HUR OFTA KAN MAN BEHANDLA?

Vi rekommenderar att du väntar minst 6-8 veckor mellan laserbehandlingarna för ett område. Det är en långsam process för kroppen att rensa bort bläcket. Om du har en stor tatuering kan vi dela upp det så att du behandlar en del var 4:e vecka.

NÄR TAR VI INTE BORT EN TATUERING?

Om du är gravid, ammar eller har en infektion i kroppen. Då rekommenderar vi att du väntar med att påbörja din behandling. Sitter din tatuering för nära ögat (närmare än 2 cm) vill vi inte ta bort den. Tatueringar som är placerade på eller direkt intill genitalier tar vi inte heller bort.

FINNS DET RISKER MED BEHANDLINGEN?

Ett fåtal personer kan få allergiska reaktioner om kroppen svarar dåligt på att färgpigmentet från tatueringen frigörs.

KAN MAN FÅ ÄRR AV BEHANDLINGEN?

Vissa personer får skorpbildning och små blåsor under den första veckan, men det är som regel väldigt lite och försvinner efter max två veckor.

Här är det mycket viktigt  att du inte pillar sönder och tar bort skorpor och blåsor. Dels för infektionsrisk men att det då också finns risk för ärrbildning.

Ärr kan också finnas från din tatuering. Nålstick som du fick vid tatueringstillfället och främst om du har blivit tatuerad av en amatör. Dessa ärr  framträder när din tatuering har blekts.

KAN VI GARANTERA ATT DIN TATUERING FÖRSVINNER HELT?

Vår Q-swichade Nd:YAG-laser är det senaste på marknaden men trots det så kan vi inte garantera att den försvinner helt. Resultat av behandlingen kan variera från person till person. Varje människa är unik. På samma sätt är det också olika beroende på vem som har tatuerat dig, vilken färg som använts och vilket fabrikat den färgen hade.
Vi dokumenterar tatueringen genom att ta bilder på den så att du själv ska få en objektiv bild av blekningen av din tatuering.

 

VI KOMMER ATT GÖRA VÅRT YTTERSTA FÖR ATT DU SKA KÄNNA DIG NÖJD 

MED  BEHANDLINGEN OCH DET SLUTLIGA RESULTATET.