Frågor & Svar - Tatueringsborttagning | Stockholms Laserklinik
X
  • TATUERINGSBORTTAGNING
     
      FRÅGOR OCH SVAR  
    Läs mer

FRÅGOR OCH SVAR OM TATUERINGSBORTTAGNING

 

HUR GÅR BEHANDLINGEN TILL?

När vi tar bort en tatuering så riktar vi munstycket mot tatueringen. Laser är ett rent ljus och vid tatueringsborttagning så pulsas ljuset för att splittra bläcket i din tatuering. De korta laserpulserna skapar då något som kallas för fotoakustisk tryckvåg och med rätt våglängd på laserljuset i kombination med tryckvågen sprängs de mikroskopiska tatueringspigmenten till än mindre delar. I och med att denna laser har två pulser i en kommer det två tryckvågor i samma puls som förbättrar resultatet av pulsen avsevärt, och med en starkare puls betyder det ett bättre och snabbare resultat.

Färgpigmentet bryts ner av hudens makrofager (ätarceller – typ av vita blodkroppar).
Det nedbrutna pigmentet forslas bort av lymfsystemet. Det är en långsam process för kroppen som pågår under ett par månader efter varje behandlingstillfället. Därför upprepar vi behandlingen tatueringsborttagning med 10 - 12 veckors mellanrum tills din tatueringen har bleknat.

Vår laser Surgical Medical CE klass 120 Q-switchad Nd:YAG laser med fractionell handenhet är ny och unik på marknaden. Den har två olika våglängder, 1064 nm (osynligt infrarött ljus) och 532 nm (grönt ljus) som används för att bleka de olika färgerna i din tatuering.

Tatueringsborttagning i Stockholm. 

VAD SKA JAG TÄNKA PÅ INNAN BEHANDLING?

Innan du ska lasra bort din tatuering ska du vara fullt frisk dvs ingen pågående infektion eller antibiotika behandling. Du ska också täcka behandlingsområdet från solen två veckor innan behandlingen. Du får inte heller ha använt ”Brun utan solprodukter” på behandlingsområdet och området ska också vara nyrakat.

Du ska se till att den som behandlar dig har den bästa kunskapen och även den bästa teknologin för att kunna utföra en bra behandling av din tatuering. 

På Stockholms Laserklinik har vi mer än 8 års erfarenhet av tatueringsborttagning. Vi är utbildade av och medlemmar i SLMS - Svenska Laser Medicinska Sällskapet. 

Ta bort din tatuering på Stockholms Laserklinik. 

HUR KÄNNS BEHANDLINGEN? GÖR DET ONT?

Laserpulsen känns som om man snärtar till hårt med en gummisnodd vid borttagning av tatuering,  och är för de flesta fullt uthärdligt.

Vet du att du är känslig för smärta så kan du ta en Alvedon och en Ipren ca två timmar innan behandlingen. 

Du kan även köpa märtstillande Emla salva alternativt Tapin salva på apoteket som appliceras på tatueringen 2 timmar innan behandling.

Salvan ska appliceras tjockt på hela området som ska behandlas. Täck sedan med plast t ex Glad Pack och fäst med frystejp. 

Med vår ArTek Air kyler vi området under hela behandlingen för att minska smärtan vid tatueringsborttagning. Vi kyler också en stund efter behandlingen samtidigt som vi ger dig medicinsk laser (ger ej någon smärta) som är läkande. 

Tatueringsborttagning - Stockholm

 

VAD HÄNDER EFTER BEHANDLINGEN?

I samband med behandlingen av din tatuering så kan det bli en svullnad och rodnad på huden. De brukar försvinna efter några dagar. Undvik att duscha det behandlade området det närmaste dygnet. Du bör inte heller bada bastu eller i bassäng de närmsta dygnen. Om du är ute i solen så täck över det behandlade området. 

Vissa personer får skorpbildning och små blåsor under första veckan,  men det är som regel väldigt lite och försvinner efter ca två veckor. Undvik bad, bastu och massage de närmaste dygnen. 

Det är mycket viktigt att du inte pillar sönder  och tar bort skorpor och blåsor. Dels för infektionsrisken och för att det då också finns risk för ärrbildning.

Tatueringsborttagning - Stockholms Laserklinik 

VILKEN TYP AV LASER ANVÄNDS?

Vi använder Surgical Medical CE klass 120 Q-switchad Nd:YAG Lucide Q PTP laser från Klinikutrustning AB, inköpt i Sverige och anpassad efter svenska regelverk. Det är den säkraste, modernaste och mest effektiva laser för att bleka bort tatueringar. Det som gör denna maskin helt överlägsen är att den skjuter dubbla pulser i varje skott och att den har två fractionella handenheter med två olika våglängder. 1064 nm (osynligt ljus/infrarött ljus) samt 532 nm (grönt ljus), som används för att bleka de olika färgerna i din tatuering. Dubbla pulser i varje skott gör att denna maskin blir betydligt mer effektiv än andra Q-switchade YAG lasrar. Det resulterar i färre behandlingar och din tatuering försvinner snabbare.

Fractionell handenhet betyder att laserstrålen delas upp i många små strålar i stället för en stor vilket innebär effektivare behandling och är skonsammare för din hud.

Stockholms Laserklinik - Tatueringsborttagning

HUR MÅNGA BEHANDLINGAR KRÄVS?

Det är svårt att svara exakt på hur många behandlingar som behövs för att ta bort en tatuering. Resultatet av behandlingarna beror på en rad olika parametrar som tex vilken hudtyp du har, vilka färger du har i din tatuering, hur djupt tatueringen sitter, vilken teknik som används när den gjordes och var på kroppen den sitter. Även läkeprocessen och kroppens reaktioner på behandlingen är individuell. Det är svårt att ge en uppskattning på hur många behandlingar just du behöver, men de flesta kan behöva ca 8 -10 behandlingar. En del kan behöva även fler. 

Vill man göra en cover up så krävs det färre behandlingar. Låt din tatuerare avgöra om den blekts tillräckligt mycket för att göra en ny tatuering ovanpå den gamla.

 

Ta bort din tatuering på Stockholms Laserklinik 

HUR REAGERAR OLIKA FÄRGER?

Svart, blåsvart och mörka färgpigment
Fungerar som regel utmärkt att ta bort med Q switchad YAG laser.

Röda färgpigment
Behandlas också med Q switchad YAG laser med en speciell våglängd

Vita färgpigment
Kan innehålla järnoxid och mörkna tydligt dvs bli nästan svart. Kan vara mycket svårt att få bort. Detta gäller även vissa rosa nyanser av rött, där man blandat i vitt för att få den rosa färgen.

Grönt, speciellt neongröna färger och turkosgröna nyanser kan vara svårt oavsett vilken lasermetod som används

Frågor & Svar om tatueringsborttagning

HUR OFTA KAN MAN BEHANDLA?

Vi rekommenderar att du väntar minst 10 - 12 veckor mellan laserbehandlingarna för ett område. Det är en långsam process för kroppen att rensa bort bläcket. Om du har en stor tatuering kan vi dela upp det så att du behandlar en del var 4:e vecka.

NÄR TAR VI INTE BORT EN TATUERING?

Om du är gravid, ammar eller har en infektion i kroppen. Då rekommenderar vi att du väntar med att påbörja din behandling. Sitter din tatuering för nära ögat (närmare än 2 cm) vill vi inte ta bort den. Tatueringar som är placerade på eller direkt intill genitalier tar vi inte heller bort. Är du under 18 år så kräver vi att en vuxen person är med vid första behandlingstillfället. 

 

Ta bort din tatuering - Stockholm 

FINNS DET RISKER MED BEHANDLINGEN?

Ett fåtal personer kan få allergiska reaktioner om kroppen svarar dåligt på att färgpigmentet från tatueringen frigörs. Efter en behandling med tatueringsborttagning så kan man få skorpor och blåsor. Det är mycke viktigt att man inte pillar bort skorporna och blåsorna. Då finns risk för att man kan få bakterier och en infektion. Man ska vara försiktig med solen efter en behandling. Vid alla former av laserbehandlingar så ökar risken för hyperpigmentering om man solar efter behandling. Man bör vänta 3-4 veckor. 

 

Tatueringsborttagning på Stockholms Laserklinik 

KAN MAN FÅ ÄRR AV BEHANDLINGEN?

Normalt får man inte ärr av tatueringsborttagning. När man gör en tatuering så kan man få ärr vid tatueringstillfället. Dessa ärr kan framträda när din tatuering har blekts. 

 Vissa personer får skorpbildning och små blåsor under den första veckan, men det är som regel väldigt lite och försvinner efter ett par dygn. 

Här är det mycket viktigt  att du inte pillar sönder och tar bort skorpor och blåsor. Dels för infektionsrisk men att det då också finns risk för ärrbildning.

Vissa gånger kan huden bli lite ljusare och ibland även lite mörkare efter flera behanlingar vid tatueringsborttagning. Detta brukar normaliserar med tiden. 

Ta bort din tatuering på Stockholms Laserklinik 

KAN VI GARANTERA ATT DIN TATUERING FÖRSVINNER HELT?

Vår Q-swichade Nd:YAG-laser är det senaste på marknaden men trots det så kan vi inte garantera att tatueringen försvinner helt. Resultat av behandlingen kan variera från person till person. Varje människa är unik. På samma sätt är det också olika beroende på vem som har tatuerat dig, vilken färg som använts och vad den färgen innehåller för olika ämnen. 
Vi dokumenterar tatueringen genom att ta bilder på den så att du själv ska få en objektiv bild av blekningen av din tatuering.

 

Tatueringsborttagning - Stockholm 

TATUERINGSBORTTAGNING AV KOSMETISKA TATUERINGAR

Vi kan göra tatueringsborttagning på ögonbryn men ej närmare ögat än 2 cm. Vi tar ej bort lipline. I dom flesta fall så går det bra att göra tatueringsborttagning på kosmetiska tatueringar. Antalet behandlingar är färre än vid vanliga tatueringar. Men vissa kosmetiskt tatuerade ögonbryn kan innehålla ämnen som är mycket svåra att lasra bort. Vid laserbehandling så kan tatueringen bli mörkare och då kommer den behöva betydligt fler behandlingar innan den har blekts ner. Har du möjlighet så kontakta din tatuerare för att ta reda på vad färgen innehåller. Vi rekommenderar också att du bokar tid för konsultation hos oss då vi kan ta ett provskott för att se hur reaktionen blir. Vi kan ej påbörja tatueringsborttagning förrän tre veckor efter att du har tatuerat dom. Tatueringen måste ha läkt helt innan vi kan påbörja behandling. Vi lasring av ögonbryn så måste dina "riktiga hår" rakas bort för att få en bättre effekt av laserbehandlingen. Efter behandlingen så kan du bli röd och svullen några dagar. Skorpor och även blåsor kan förekomma. Mycket viktigt att inte pilla bort skorporna eller sticka hål på blåsorna. Använd en ren handuk när du tvättar ansiktet. Skydda dina ögonbryn mot solen ett par veckor efter behandling. 

Tatueringsborttagning av kosmetiskt tatuerade ögonbryn på Stockholms Laserklinik

 

 

VI KOMMER ATT GÖRA VÅRT YTTERSTA FÖR ATT DU SKA KÄNNA DIG NÖJD
MED  BEHANDLINGEN OCH DET SLUTLIGA RESULTATET